Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И София в грипна ваканция от понеделник

Снимка: БГНЕС
От понеделник, 28 януари, и в София-град ще бъде обявена грипна ваканция за учениците, съобщиха от Столичната районна здравна инспекция.

Учениците ще се върнат отново в класните стаи чак на 6-и февруари. Грипната ваканция включва и междусрочната ваканция, която е на 5-и февруари.

Така децата ще имат близо две седмици, за да се излекуват от грипа, коментираха от СРЗИ.

Детските градини не излизат в грипна ваканция, но се засилва филтърът.

Почти във всички лечебни заведения, в които има недостиг на легла заради грипната епидемия, са осигурени допълнитени легла, където е необходимо - ще се разкрият и отделения. Това съобщи пред Радио София главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

Броят на болните от грип тази зима не е по-голям, в сравнение с миналата година. В повечето случаи на усложнения след респираторна инфекция, обаче, се доказва именно наличие на грипния вирус, коментира д-р Ангел Кунчев.  

Засегнати от епидемията са повече хората в активна и в детската възраст.  Специалистът съветва при първите симптоми да се приемат антивирусни медикаменти. Децата обаче задължително трябва да бъдат прегледани от лекар. Не е доказан грипният вирус при 1-годишното дете, починало от грип в Плевен. 

От понеделник РЗИ – Благоевград обявява грипна епидемия и на територията на област Благоевград. Учебните занятия там ще са преустановени от 28 януари до 1 февруари, включително.

Също от понеделник РЗИ – Кюстендил обявява грипна епидемия на територията на област Кюстендил. И там занятията на учениците ще бъдат подновени на 4 февруари, понеделник.

До второ нареждане в трите области се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.

Към днешна дата грипна епидемия е обявена на територията на областите: Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян, Софийска област, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол, както и на територията на община Луковит.

Отменена е единствено грипната епидемия на територията на област Перник. 

Още по темата - чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна